Blog

Le mai citim copiilor când pot citi deja singuri?
  2020-12-23

Le mai citim copiilor când pot citi deja singuri?

(adaptare după articolul Reading to Older Children

Când copiii învață să citească singuri, mulți părinți renunță să le mai citească acestora cu voce tare. Beneficiile cititului cu voce tare nu se opresc însă la o vârstă anume - de fapt, există numeroase motive să continuăm să le citim copiilor, chiar și atunci când aceștia au ajuns la vârsta adolescenței.

Conform experților, nivelul de înțelegere a ceea ce citim atinge nivelul de înțelegere a ceea ce auzim în jurul vârstei de 13 ani, dar nici măcar la această vârstă nu trebuie să nu le mai citim copiilor cu voce tare.

Cititul cu voce tare a început să fie perceput ca o activitate pentru copii, relativ recent. Înainte să apară televizorul, lecturarea cu voce tare a unui ziar sau a unei cărți, la masa de seară, era ceva obișnuit.

Vârsta de citire vs. vârsta de ascultare

Un copil de 8 ani a ajuns deja la vârsta de citire. Asta înseamnă că abilitățile și capacitățile sale de a citi sunt cele obișnuite pentru un copil de 8 ani. Cu toate acestea, un copil de 8 ani va avea o vârstă de ascultare cu cel puțin 4-5 ani mai mare decât vârsta cronologică. Cel mai probabil vârsta lui de ascultare este cam de 10-12 ani. Asta înseamnă că va înțelege și va asculta cu plăcere cărți pe care copiii de 10-12 ani le-ar putea citi singuri. Acesta este unul dintre motivele extraordinare pentru a le citi copiilor mai mari: să se bucure de cărți pe care nu le pot citi singuri cu ușurință. Mai mult, întreaga familie va avea de câștigat din cititul cu voce tare.

Iată câteva motive pentru a le citi copiilor mai mari:

  • este un mod minunat de a vă bucura de câteva momente de liniște alături de aceștia, după o zi încărcată de muncă și de școală. Una dintre perioadele obișnuite pentru citit este înainte de culcare, dar puteți citi în orice perioadă a zilei care vi se pare potrivită și pentru voi, și pentru copil. Ați putea încerca o duminică după-amiază liniștită. Le puteți citi copiilor atunci când sunt bolnavi. Se vor bucura de timpul petrecut împreună.
  • îi ajută pe copii să asculte povestiri mai complicate decât cele pe care le pot citi singuri și astfel, își pot îmbogăți cultura generală și vocabularul, punând întrebări despre cuvintele pe care nu le înțeleg.
  • creează o legătură extraordinară între părinți și copii - vorbiți despre ceea ce citiți, așteptați cu nerăbdare următoarea sesiune de lectură, vă întrebați oare ce se va întâmpla mai departe...
  • încurajează dragostea pentru lectură și pentru cărți.

 Câteva recomandări de cărți: 

  • Colecția Mr. Men - Roger Hargreaves
  • Seria Regelui - Max Lucado
  • Cavelerul neînfricat și Monstrul Înfricoșător - Franziska Harvey, Gaby Grosser
  • Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță - John Burningham
  • Seria Pettson și Findus - Sven Nordqvist
  • Erus și Valea Generozității - Alec Blenche
  • Leul și Pasărea - Marianne Dubuc
  • Momo -Michael Ende

Când îi sfătuiesc pe părinți să le citească copiilor,  n-aș vrea să sune a medicament, vreau să sune a ciocolată.

(Mem Fox, autoare de cărți pentru copii și specialist în educație)