Blog

  2020-11-20

Explorând imaginația copiilor (partea 1/2)

Mulţi părinți se panichează în faţa constatării că micuţii lor împletesc adevărul şi “minciuna”, construind poveşti frumoase, dar ireale. Îngrijorările părinţilor au în prim-plan tendinţa copilului de a denatura adevărul şi abilitatea lui de a se conecta la realitate. Fantezia copiilor este însă, până la un punct, un aspect firesc şi necesar în creşterea lor emoţională.

Read More
  2020-11-26

Explorând imaginația copiilor (partea 2/2)

Unii copii reacţionează foarte bine la a asculta poveşti, pe care le putem spune în orice formă: oral, scris, cu ajutorul marionetelor. Le citim sau le inventăm, eventual le punem în scenă, dar lăsându-le finalul deschis. Ele sunt însuşite de copil, care pătrunde în ele şi le construieşte mai departe. În final, el va desena ceea ce şi-a imaginat. Astfel de incursiuni imaginare se numesc exerciţii de fantezie ghidată.

Read More
  2020-12-23

Le mai citim copiilor când pot citi deja singuri?

Când copiii învață să citească singuri, mulți părinți renunță să le mai citească acestora cu voce tare. Beneficiile cititului cu voce tare nu se opresc însă la o vârstă anume - de fapt, există motive serioase să continuăm să le citim copiilor, chiar și atunci când aceștia au ajuns la vârsta adolescenței.

Read More