Ghidul Părinților

Ghidul Părinților

Am înființat Montessori School of Bucharest din dorința de a le oferi copiilor un mediu în care ei să se dezvolte armonios, să își descopere potențialul și să se construiască pe sine pe baza acestui potențial. Prin atitudinea copiilor față de ei înșiși, față de dascăli și colegi, față de învățătură, ei pun bazele Omului ce vor deveni.

Acesta este un proces care devine conștient în anii de școală. La grădiniță copilul nu are capacitatea de a discerne ceea ce îl ajută să crească frumos și absoarbe tot din mediul în care lucrează, fie bun, fie dăunător. De aceea deviza noastră pentru grădiniță este Bucuria de a învăța, pentru că ne străduim să îi oferim copilului doar elementele care îl cresc cu bucurie, spre bucurie.

La școală, însă, copilul intră într-o altă etapă de dezvoltare: aceea în care mintea rațională ia locul minții absorbante. De aceea atitudinea conștientă este cea care îl duce către asumarea rolului pe care îl are în creșterea sa, în cunoașterea și atingerea potențialului său. Nu este un proces ușor.

Responsabilitatea se învață pas cu pas, încă de la grădiniță, așa cum se învață aritmetica și caligrafia. De aceea urmăm ritmul copilului și încercăm să îl ajutăm pe copil să îşi cunoască, de la un moment la altul, limitele, nevoile şi puterile. Cu cât copilul devine mai conştient de sine şi de ceilalţi, cu atât mai multă libertate poate cuprinde şi poate gestiona.